Frank Klaassen, voorzitter directie GGD:

'De zorginstellingen werken uitstekend samen in deze crisis'

'Het ontplofte met carnaval; daarna nam de coronacrisis snel in omvang toe. Naast mijn reguliere rol als directeur Publieke Gezondheid, kwam de coronarol erbij. Samen met collega Fons Bovens heb ik de corona-organisatie opgepakt, zoals het testbeleid en het bron- en contactonderzoek. De eerste maanden heeft de hele organisatie echt in een COVID-stand gestaan. Collega’s waren meteen bereid om te helpen, daar was geen discussie over. De druk was heel groot, maar het gaf ook energie. We voelden ons één. 

Naast de opgave binnen de GGD, was het mijn taak om met de zorginstellingen de zorgcontinuïteit in de regio te waarborgen. Wekelijks overleg ik met de zorgbestuurders in onze regio. Het grote voordeel is dat we in Zuid-Limburg al uitstekend samenwerken. In deze crisis zijn we als GGD formeel de spin in het web. Die rol wordt ons gegund. We kunnen heel constructief en oplossingsgericht samenwerken. Er is steeds goed overleg en alle informatie is breed toegankelijk. We zijn een goed geoliede machine, de inhoud staat voorop.

Om ervoor te zorgen dat we het reguliere GGD-werk weer meer konden oppakken, hebben we in mei gekozen voor de inrichting van een aparte organisatie voor al het corona-gerelateerde werk. Ik heb veel waardering voor de collega’s die dit allemaal geregeld hebben. Dankzij de corona-organisatie is de druk beter te hanteren, al blijft die heel groot en niet alleen door het werk.

Onze medewerkers hebben ook familieleden die ziek zijn geworden en soms zelfs zijn overleden. We werken al een jaar lang ontzettend hard en daar ben ik trots op. Ook vanaf de zijlijn is hier veel waardering voor. Wat ons raakt, is ongenuanceerde kritiek. Die komt hard aan als je zeven dagen in de week klaarstaat.

Voor ons als directie is het belangrijk om het overzicht te houden. Daarom proberen wij problemen te vertalen naar oplossingen, vooruit te kijken en onze collega’s een perspectief te bieden. Het jaar 2021 zal ons uit de crisis leiden, al duurt het zeker nog tot het najaar. Het is heel belangrijk dat mensen zich laten vaccineren. Ik ben ervan overtuigd dat we onze opgave hierin opnieuw zullen waarmaken. Later dit jaar hoop ik wel dat de GGD tot rust kan komen en we met z’n allen kunnen herstellen van de impact die deze crisis op ons heeft.'

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?