Hiv-preventiepil

De sociaal verpleegkundigen en artsen van het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de Limburgse GGD-en (CSG Limburg) zien jaarlijks duizenden mensen die zich willen laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en/of vragen hebben over seksualiteit (Sense voor jongeren <25 jaar). Ook bezoeken zij de landelijk vastgestelde risicogroepen zoals jongeren, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers om voorlichting te geven en op locatie te testen.

Uit de cijfers blijkt dat praktisch opgeleiden een hogere kans hebben op het oplopen van soa en/of seksualiteitsproblemen, maar dat zij het CSG Limburg minder goed weten te vinden. De focus ligt daarom op het beter bereiken van deze risicogroep. Hiervoor is meer maatwerk nodig om de zorgverlening beter te laten aansluiten op de behoeften van deze specifiek risicogroep. 

Om overwogen keuzes te kunnen maken voor beleid en preventie registreert het CSG Limburg voortdurend gegevens over de eigen zorgverlening en gezondheidsresultaten uit de regio. Zo wordt onder andere informatie verzameld over het aantal consulten, soa-vindpercentages en het anticonceptiegebruik. Deze gegevens worden aangevuld met onderzoeksgegevens over bijvoorbeeld de seksuele gezondheid van jongeren, het aantal tienerzwangerschappen in de regio en cijfers over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

PrEP
Het CSG Limburg is in 2018 als pilot gestart met het uitvoeren van PrEP consulten voor mannen die seks hebben met mannen (PrEP = hiv-preventiepil). In augustus 2019 is de landelijke PrEP-regeling van start gegaan en sindsdien verstrekt de GGD PrEP conform de landelijke regeling. Deze regeling maakt het mogelijk om de hiv-preventiepil voor een bedrag van €7,50 te verstrekken aan mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv.

In 2019 hebben 194 startconsulten plaatsgevonden en zijn 182 mannen daadwerkelijk gestart met het gebruik van PrEP. PrEP-gebruikers worden medisch gevolgd met regelmatige controles op nierfunctie, hiv en andere soa.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?