Gemeentelijke Lijkschouw onder druk 

Het aantal geregistreerde forensisch artsen in Nederland neemt af. Dit is een trend die al jaren geleden is ingezet en ondanks landelijke promotiecampagnes, een nieuwe opleiding en het zorgdragen voor aantrekkelijk werkgeverschap, blijft het aantal afnemen. Het is daarom ook noodzakelijk dat GGD’en samenwerken om de dienst 24/7 beschikbaar te houden. In het voorjaar 2022 bleek dat in Limburg niet meer mogelijk en hebben de DPG’en besloten niet nog meer inzet van het huidige personeel te vragen, waardoor de beschik- en bereikbaarheid in het geding kwam. Er waren momenten dat er geen forensisch arts beschikbaar was voor de lijkschouw, schouwen na euthanasie en andere werkzaamheden van de forensische dienst zoals de medische arrestantenzorg. 

Ketenpartners werden geïnformeerd en ook het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie werden op de hoogte gebracht. Beide GGD’en hebben een handelingsperspectief gemaakt voor zorgpartners over wat te doen bij een vermoeden van niet-natuurlijk overlijden. Daarbij is advies gevraagd bij de zorgpartners die constructief hebben meegewerkt aan de totstandkoming van een aantal perspectieven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het OM hebben de handelingsperspectieven beoordeeld en als oplossing bekrachtigd. Op deze manier hebben werkzaamheden als lijkschouw na een euthanasie, mede door de flexibiliteit van de forensische artsen, doorgang kunnen vinden. 

Ook is de forensische geneeskunde aan slag gegaan met taakdifferentiatie, waardoor we een 9-tal verpleegkundigen aan het forensisch team hebben toegevoegd die voornamelijk in de medische arrestantenzorg en bij de bloedproeven worden ingezet. Dit verlicht de werkdruk bij de forensisch arts. Ook is er een aantal artsen aangenomen die geen forensische achtergrond hebben, maar die net als de verpleegkundigen werk uit handen hebben genomen.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?