Inzicht in de gezondheidssituatie van Zuid-Limburg als basis voor goed onderbouwd gezondheidsbeleid

Het onderbouwen en evalueren van beleid binnen de publieke gezondheidszorg vereist steeds vaker data. Het gaat dan om data over de gezondheid en het welzijn van de inwoners in Zuid-Limburg, liefst op een zo lokaal mogelijk niveau. De afdeling Kennis & Innovatie monitort in opdracht van gemeenten al jaren de gezondheid van de inwoners van Zuid-Limburg, als onderdeel van een wettelijke taak zoals vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Dat doet zij met behulp van verschillende gezondheids-monitors:

  • In het najaar van 2021 vond de afname van de gezondheidsmonitor Jeugd (doelgroep 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs) plaats. Van de 25 middelbare   scholen in Zuid-Limburg deden 20 scholen mee aan de monitor. De totale respons op de deelnemende scholen was 66%. De resultaten van de monitor zijn in 2022 in samenwerking met de jeugdgezondheidszorg gepresenteerd aan de 16 Zuid-Limburgse gemeenten. De resultaten en de gesprekken lieten zien dat er een grote veerkrachtige groep jongeren woont in Zuid-Limburg, maar ook dat de mentale weerbaarheid van jongeren aandacht nodig heeft. Opvallend was de stijging in alcoholgebruik en een gevoel van onveiligheid in de regio, thema’s om in 2023 verder onder de loep te nemen. De 20 deelnemende scholen hebben allemaal een schoolprofiel ontvangen. De adviseur gezondheidsbevordering en een jeugdverpleegkundige die actief is op de betreffende school, hebben dit profiel met directie en/of zorgcoördinator van de school besproken. Samen zijn acties, interventies en initiatieven verkend die de gezondheid van de scholieren ten goede  komen. 
     
  • In het 2e en 3e kwartaal van 2022 werd de gezondheidsmonitor Jongvolwassenen afgenomen bij jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar. Met deze monitor wordt geprobeerd deze moeilijk bereikbare doelgroep beter in beeld te krijgen. Samen met de Zuid-Limburgse gemeenten, het VISTA college en door de lokale inzet van social media bereikten we in Zuid-Limburg bijna 2000 jongvolwassenen. In 2023 worden de resultaten van deze monitor gepresenteerd.    
     
  • In het najaar van 2022 vond de afname van de extra gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (Covid-19) plaats. Deze monitor biedt informatie op het niveau van de gemeenten, dus niet zoals bij een reguliere monitor ook op het niveau van wijken of kernen. 24.000 Zuid-Limburgse volwassenen in de leeftijd 18-64 jaar werden uitgenodigd, daarvan deden er bijna 6.000 mee (respons 25%). In de leeftijd 65 jaar en ouder zijn 12.000 mensen uitgenodigd, daarvan deden 5.400 mee (respons 45%). Resultaten van deze monitor worden in 2023 gepubliceerd. 

Tegelijkertijd levert de GGD een belangrijke bijdrage aan de (landelijke) Integrale Gezondheidsmonitor Covid-19, waarmee de gevolgen van de coronacrisis voor de korte en lange termijn op de gezondheid in kaart worden gebracht. De GGD werkt hierin samen met GGD GHOR Nederland, het RIVM, het Nivel en het ARQ (Nationaal Psychotrauma centrum). Het onderzoek duurt 5 jaar (2021-2025) en wordt gesubsidieerd door ZonMw in opdracht van het ministerie van VWS.

De GGD beschikt over een gezondheidspanel waarmee Zuid-Limburgse burgers middels een korte vragenlijst kunnen worden bevraagd over een specifiek thema. In 2022 deden ruim 6000 panelleden mee aan een onderzoek over vrijwilligerswerk. De resultaten lieten zien dat veel burgers gemotiveerd zijn om vrijwilligerswerk te doen. Gemeenten ontvingen de regionale resultaten via een factsheet aangevuld met specifiekere informatie over het vrijwilligerspotentieel in hun gemeente.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?