Programma GGD

De GGD is dé belangenbehartiger van de volksgezondheid en veiligheid in Zuid-Limburg, waarbij u als inwoner voor veel verschillende onderwerpen terecht kunt. Bijvoorbeeld voor vragen over de staat van de volksgezondheid, gelijke kans op gezondheid en gezond opgroeien. Voor vaccinaties voor ziektes als mazelen en kinkhoest en baarmoederhalskanker. Voor vragen over seksualiteit of seksueel overdraagbare aandoeningen. Maar ook over hulp bij ongevallen en crises of een melding over rook of stankoverlast in de buurt en woningvervuiling van uw buren.

In dit programma leest u meer over de uitvoering van de wettelijke taken uit de Wet publieke gezondheid. U vindt er tenslotte informatie over medische advisering, het vangnet OGGZ en de forensische geneeskunde.

Trendbreuk

De Trendbreukaanpak, die in 2019 is gestart, is vanuit die urgentie ontstaan. Deze aanpak richt zich op de jongste generatie, is langdurig en bundelt de ambitie van 16 Zuid-Limburgse gemeenten en partners om in 2030 de achterstand in gezondheid met een kwart in te lopen ten opzichte van de rest van Nederland. Dat gebeurt met veel initiatieven en projecten, met de inzet van effectieve interventies in verschillende levensfasen van het kind , waarbij preventie centraal staat. In 2023 is er stevig ingezet op de doorgaande lijn in alle levensfasen en is met name de samenwerking met kinderopvang en onderwijs versterkt. Hiermee hebben de betrokken partners het doel kinderen een gelijke kans op gezondheid te bieden in al hun levensfasen.

GALA en IZA

  • Met de komst van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en Integraal Zorg Akkoord (IZA) hebben de gemeenten aangegeven dat ze zoveel mogelijk willen samenwerken volgens de Trendbreukaanpak. Temeer omdat deze beleidsprogramma’s nauw aansluiten bij de ambitie van Trendbreuk. Een gezonde generatie in 2024 (GALA) en goede toegankelijke en betaalbare zorg (IZA) moeten een beweging van zorg naar gezondheid in gang zetten. Daarvoor is goede regionale samenwerking van belang.
  • GGDZL heeft van de gemeenten de opdracht gekregen om de regionale procesregie en inhoudelijke coördinatie voor GALA en IZA uit te voeren. In 2023 heeft de GGD deze rol met verve inhoud en vormgegeven. GGDZL heeft samen met de gemeenten een stevige en samenhangende regionale visie voor GALA geformuleerd. De gemeenten hebben de ambitie uitgesproken om voor 10 van de 15 GALA-thema’s gezamenlijk op te trekken. In werkgroepen zijn de regionale plannen per thema besproken, een aantal thema’s worden lokaal uitgevoerd.
  • Dit was tevens de start van een intensief traject voor IZA van de GGD met gemeenten en vele organisaties dat heeft geresulteerd in het Regiobeeld en Regioplan Zuid-Limburg.  Hierin staan de vijf belangrijkste opgaven voor Zuid-Limburg, die vertaald zijn naar negen thema’s. Het plan biedt een basis om met alle partijen in onze regio te komen tot het aanpakken van de grote gezondheidsachterstanden, het terugdringen van de kansenongelijkheid en de noodzakelijke transformatie van de zorg.

Gemelde infectieziekten

(aantal per jaar)

Vragen over infectieziekten*

(aantal per jaar)

2021: 22.446 COVID-19 meldingen 374 overige meldingen
2022: 160.176  Covid-19 meldingen, 221 overige meldingen
2023: van 2227  waren er 1954Covid-19 en overige 273 meldingen

* Vragen over Covid-19 zijn afgehandeld door de Corona-informatielijn en zijn hier niet in opgenomen.
 

Patiënten met TBC

(aantal per jaar)

Recente infecties TBC

(aantal per jaar)

Inkomende telefoongesprekken via corona-informatielijn

(aantal per jaar)

Bron- en contactonderzoek COVID-19

(aantal per jaar)

2021: Dit aantal is lager dan het totaal uitgevoerde BCO’s in Zuid-Limburg doordat de BCO’s uitgevoerd door de landelijke schil niet mee worden geteld (aantal=34.804). GGD ZL heeft wel een actieve rol in het coördineren en aanvoeren van deze BCO’s.
2023: Dit betreft het bron- en contactonderzoek van Covid 19-meldingen tijdens de pandemie, het bron- en contactonderzoek is regulier werk van de GGD en gaat gewoon door.

Vaccinaties COVID-19

(aantal per jaar)

Aantal vaccinaties per locatie

(aantal per jaar)

Uitgevoerde testen

(aantal per jaar)

Infectieziektebestrijding in feiten 2023

Jaarverslag 2023

Op deze website treft u een verkorte versie van het jaarverslag van GGD Zuid Limburg. De volledige verantwoording en toelichting staat in een PDF-versie. Via onderstaande link kunt u deze downloaden.