Centrum voor Seksuele Gezondheid

Het Centrum voor Seksuele Gezondheid heeft als doel de seksuele gezondheid in de regio te verbeteren, en richt zich daarbij vooral op kwetsbare groepen in de samenleving en risicogroepen voor seksuele overdraagbare aandoeningen. Het Centrum voor Seksuele Gezondheid Limburg werkt daarin in de regio samen met andere zorgprofessionals, welzijnswerk en jeugdwerk, scholen etc. 

In maart 2022 kwamen alle coronamaatregelen ten einde en kon de draad binnen de Seksuele Gezondheid weer volledig opgepakt worden met de spreekuren en outreach. Met outreach wordt bedoeld het proactief aangaan van het contact met, het voorlichten van en het testen op locatie van de risicogroepen op gebied van seksuele gezondheid, zoals jongeren onder de 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. 

Mpox

In mei werden de reguliere processen geconfronteerd met een wereldwijde uitbraak van mpox (apenpokkenvirus), een meldingsplichtige ziekte groep A. Om deze uitdaging aan te gaan werd er in korte tijd door het Centrum Seksuele Gezondheid intensief samengewerkt met de infectieziektebestrijding (IZB) en de covidorganisatie. Gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat de krachten gebundeld werden en dat heeft een mooi resultaat opgeleverd. In korte tijd zijn namelijk volledig ingerichte testlocaties tot stand gebracht. Later zijn in samenwerking ook vaccinatielocaties ingericht. In aansluiting op de landelijke campagne werd de lokale vaccinatiecampagne rondom mpox in augustus 2022 gestart. Parallel aan deze processen werd bij positief geteste burgers bron- en contactonderzoeken verricht door de IZB in samenwerking met de covidorganisatie. 

Ondanks de hectische maanden heeft Centrum Seksuele Gezondheid ervoor gezorgd dat haar reguliere dienstverlening inclusief spreekuren, outreach en de PrEP-zorg gecontinueerd bleef. Uiteindelijk is het beoogd aantal consulten per jaar behaald en de kwaliteit van zorg geborgd.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?