Calamiteitentoezicht Wmo

In opdracht van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten voert de GGD het calamiteiten-toezicht Wmo uit. Het reguliere planmatige en proactieve toezicht op de kwaliteit valt niet onder de opdracht. 
Bij het calamiteitentoezicht dient de dienstverlener bij de GGD te melden als er in het kader van de Wmo een calamiteit of een geweldsincident tussen cliënten plaatsvindt. Denk hierbij aan een situatie waarin een cliënt ernstig gewond raakt of overlijdt. Als blijkt dat de melding een calamiteit of geweldsincident betreft dat voldoet aan de wettelijke definitie, wordt door de GGD onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de ondersteuning. De toezichthouder kan dan adviseren om maatregelen te nemen. Het doel hiervan is om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en herhaling te voorkomen. De gemeente ontvangt bericht van de toezichthouder over het traject dat ingezet wordt naar aanleiding van een melding.

Na afronding van een onderzoek wordt de gemeente op hoofdlijnen schriftelijk geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en de afgesproken verbeter-maatregelen. Daarnaast ontvangt de gemeente een advies om nader onderzoek te laten uitvoeren naar de implementatie van de verbetermaatregelen. De gemeente wordt geïnformeerd over de resultaten en de eindconclusie van de toezichthouder. 

In 2022 zijn 7 meldingen gedaan bij de GGD waarvan alle 7 tot nader onderzoek hebben geleid. Het is opmerkelijk en enigszins zorgwekkend dat er van alle Wmo-dienstverleners bij de Zuid-Limburgse gemeenten in het afgelopen jaar slechts 7 calamiteiten zijn gemeld en dat we een dalende trend zien in de afgelopen 3 jaar. Gemeenten zijn hierover geïnformeerd en hebben al dan niet zelf de keuze gemaakt om de Wmo-dienstverleners te attenderen op de meldplicht.

×

GGD ZUID LIMBURG

Colofon
Een compliment of suggestie?